diumenge, 29 de març del 2015

Anàlisi del valor


Un dels grans reptes que tenen les empreses és crear nous productes que tinguin  acceptació en el mercat. L’anàlisi del valor és aplicar un mètode de competitivitat organitzat i creatiu, adreçat a la satisfacció de l’utilitzador, mitjançant un sistema de concepció específic, funcional, econòmic i pluridisciplinar. Ho podem resumir com la manera d’aconseguir la màxima satisfacció aplicant el mínim cost.
Anàlisi del valor = ( màxima satisfacció / mínim cost )
El numerador l’obtindrem amb una combinació entre anàlisi funcional i creativitat, mentre que el denominador serà un tema d’enginyeria del valor.

La creativitat es basa en l’heurística (ciència del pensament), i es tracta d’aconseguir idees innovadores mitjançant tècniques com brain-storming o tempesta de pensament. Això s’aconsegueix reunint gent diversa i recollint totes les idees generades pel grup, sense limitar ni qüestionar res, i posteriorment anar treballant amb les idees recollides. En els seus inicis, s’estimulava als participants amb amfetamines que desinhibien al grup afavorint la tempesta d’idees.

L’ésser humà té els següents mecanismes disponibles, la memòria (magatzem de dades), el raonament (operativitat lògica) i la imaginació (operativitat d’enginy), cada mecanisme pot actuar per separat o mitjançant els altres.
Factors de competitivitat

A l’hora de crear un producte, hem de pensar en les Claus de la competitivitat, que venen donades per 10 factors bàsics:
1.- La seducció ( disseny )

2.- La funcionalitat ( satisfacció )
3.- La qualitat ( emoció )

4.- La durabilitat ( vida útil )

5.- El cost ( preu final )
6.- La tecnologia ( fiabilitat )

7.- Els materials ( qualitat )
8.- La productivitat ( cost elaboració )

9.- La innovació ( disseny )
10.- La servucció ( servei )

La essència de l’anàlisi del valor
És la lògica de resolució de problemes, que ha de passar pels següents punts:

1.- Necessitat: Determinar el problema a resoldre.
2.- Funció: Problema escollit o resposta virtual.

3.- Producte: Resposta efectiva.
Avantatges de l’anàlisi del valor

Escomesa funcional -> Formular el problema en termes de ‘finalitat’.
Tenir en compte constriccions -> del tipus d’entorn, tecnologies de l’Empresa,…

Anàlisi crític -> assegurar-se del correcte fonament del problema.
Treball en grup -> Associar les competències i guanyis de les sinergies generades

Preocupació econòmica i realista -> Compromís entre necessitat i l’objectiu de competitivitat.

Procès sistemàtic -> Pla de treball en 7 fases

Fase 1: Orientació de l’estudi.
Fase 2: Recollida d’informació.

Fase 3: Anàlisi de costos i de funcions.
Fase 4: Recerca de solucions.

Fase 5: Estudi i avaluació de solucions.
Fase 6: Balanç provisional i proposta d’elecció.

Fase 7: Realització.
El valor d’un producte està matisat pel valor de la seva utilització, la raresa que suposi, el canvi originat i l’estima que generi. Tots aquets valors estan integrats en la noció de valor d’ús, que guia el judici i elecció dels utilitzadors o usuaris finals.

El procés creatiu
Per acabar, els següents consells per afavorir el procés creatiu:

1.- Les idees apareixen de manera invisible.

2.- La preconciència facilita l’associació lliure i l’aparició de la creativitat, i es veu afavorida per la tranquilitat.

3.- Acostumar-nos a distingir problemes importants per la repercussió que poden tenir en la nostra vida personal o professional.
4.- Els problemes s’han de dividir i afrontar un o un.

5.- Mai la primera idea és la millor.
6.- Cal descobrir quina és la nostra manera de ser i de pensar.

7.- Ser creatiu requereix tenir interès i dedicació davant el problema a resoldre.
8.- Les idees apareixen per associació.

9.- En buscar idees, obrim la ment a influències externes.
10.- En comunicar alguna cosa als demès, fem-ho amb convicció.

AQUAE revista municipal de Caldes de Malavella Abril 2015

dissabte, 28 de març del 2015

Entrevista a Beth Salvi i Maria de Gracia Díaz de Picarols


Picarols cobreix un espai vuit a Caldes de Malavella, oferint serveis a nens i una variada oferta d’activitats per totes les edats, però sobretot representa la capacitat d’emprenedoria de la Beth i la Maria de Gracia, tirant endavant un projecte empresarial a partir de la il·lusió i la capacitat de treball.
Com us presenteu

Beth Salvi Ontiveros soc natural de Cassà, vaig fer voluntariat de monitora i treballava d’administrativa, i fa 5 anys vaig estudiar el grau superior en educació infantil, al acabar vaig iniciar un projecte que va ser l’inici de Picarols.

Maria de Gràcia Díaz Chamorro, caldenca, he treballat en vendes i en administració, estic formada com monitora de lleure i grau superior d’Administració i finances.  Al treballar en el projecte de fi de grau, vaig coincidir amb Beth i vam iniciar un somni empresarial que finalment s’ha materialitzat amb Picarols.

Ens coneixem des de la llar d’infants, participàvem a l’Ampa per les nostres filles, hem compartit moltes inquietuds i afinitats,  i totes dues vam detectar les necessitats del món infantil a Caldes.
Parleu dels inicis de Picarols

Vam iniciar l’estiu del 2013 fent un cassal rural, això ens va animar a iniciar el projecte al Poble. Els nens gaudien com si mai haguessin vist una vaca, lis fascinava agafar la llet. Escoltàvem el bosc, experimentàvem olors, sorolls, teatre, excursions. L’experiència ens va engrescar molt i ens va decidir a crear Picarols.
Com vau crear l’Empresa

El primer pas, al tenir el projecte empresarial definit, va ser la recerca de locals, al mateix setembre ja vam escollir l’actual local. Vam haver de madurar els serveis, si bé ja teníem l’entitat i definides les activitats. Vam escollir la normativa de ludoteques per ser la més severa.
Vam iniciar amb clients del casal d’estiu, i el boca a boca ens aporta la majoria dels clients. També va venir gent que ens va descobrir a peu de carrer i ens visitaven per curiositat. Tenim pendent fer accions comercials, tot i que disposem de bloc i Facebook, però ens queda poc temps per fer màrqueting, és la nostra assignatura pendent.

Quines activitats desenvolupeu?
Els nostres clients van de 0 a 99 anys, fem cangurs a hores, des de nadons, servei de recollida i acompanyament d’infants on calgui, reforç escolar, activitats extraescolars (balls, manualitats, dibuix, karate), casals de vacances, aniversaris, i també fem de cangurs a domicili.

Les mateixes activitats també les desenvolupem pels adults, amb varietats com ioga, zumba, pilates, karate, com a complement als serveis oferts per l’Ajuntament.

Per la gent gran oferim també formació com ara informàtica, tallers de memòria gratuïts, balls en línia o gimnàstica postural.
També fem nits temàtiques com Halloween, Carnestoltes, pluja d’estels, Nadal, més o menys una cada mes o mes i mig, i així els pares també gaudeixen de nits memorables.

Parleu de la trajectòria de Picarols

El desembre va fer un any que vam obrir, ha estat gratificant però dur, de gran esforç. Hem hagut de reinvertir els guanys per dotar el local. Crear l’Empresa és molt il·lusionant, i la dedicació en allò que t’agrada es contagia als clients.

Imaginem el futur amb els nostres fills treballant a Picarols, ells més que ningú gaudeixen d’aquest projecte i les activitats que fem. Segur que els records que generen aquestes activitats els gaudiran tots els infants que venen a Picarols. Quan els infants et reconeixen pel carrer t’omple i justifica el nostre treball.
A mitjà termini tenim pensat obrir activitats noves, la innovació és important, la gent ens planteja el que vol i estem obertes per donar cabuda a tot allò que sorgeix i que pugui fer feliç a la gent de Caldes.

Un missatge de cloenda…
L’inici d’una activitat empresarial no és senzill, has de treballar moltes hores, renunciar a un sou, creure en el teu projecte, i pensem que s’hauria d’agilitzar i simplificar els tràmits per crear empreses, i haver-hi serveis que ajudin a l’emprenedoria a Caldes de Malavella.

AQUAE Caldes de Malavella Abril 2015