dissabte, 1 de novembre del 2014

Entrevista a David Riba i Cano, antropòleg




 
Les característiques de Caldes fan que sigui un indret atractiu per professionals de nivell intel·lectual, que ens aporten coneixement i inspiració per tots. En aquest cas, en David ha vingut atret pel Camp dels Ninots, hi ha trobat un lloc adient per establir-se amb la família.
Explica’ns la teva trajectòria professional

Respecte als estudis, llicenciat en Història i antropologia social per la UB, graduat superior amb arqueologia prehistòrica per la URV i Màster Oficial amb arqueologia del quaternari i evolució humana. Preparant el doctorat en primats i orígens de l’home.
He participat en moltes excavacions com ara al jaciment d’Atapuerca, i d’altres de la península i l’estranger. Per altra banda, porto molts anys fent treballs d’observació etològica ( del comportament ) dels primats.

Com vas arribar a viure a Caldes?

Vaig conèixer la vila de Caldes de Malavella a través d’un projecte de recerca del Camp dels Ninots, al voltant de l’any 2003. Vam fer la primera campanya d’excavació, per aquell temps estava estudiant a Tarragona el grau superior en arqueologia, en aquest context vaig conèixer al Bruno i al Gerard, els actuals directors del projecte. La Vila em va agradar molt, i vam decidir amb la meva dona establir-nos.
Com veus el Camp dels Ninots?

El projecte del Camp dels Ninots té un potencial enorme des del punt de vista de la recerca i la difusió, en l’àmbit paleontològic és un lloc excepcional perquè permet conèixer en profunditat el període de la nostra prehistòria corresponent als 3,5 milions d’anys, del que pràcticament no sabem res.
Pel que fa a la difusió té moltíssimes possibilitats per explotar, és un indret molt gran amb un munt de restes que permet estudiar i divulgar el patrimoni natural des de diverses perspectives com la geològica, el vulcanisme, la paleontològica i la restitució paleoambiental. Cal molt de treball, esforços i inversió per treure profit i fer difusió aconseguint un referent que atragui turisme i doni el prestigi que es mereix la zona, com han sabut fer a Atapuerca.

Que representa fer un doctorat i preparar la tesi?
Una tesi doctoral és un treball important que requereix força temps i dedicació. Vaig començar el meu projecte fa 5 anys, sobre els ximpanzés de la fundació Mona, concretament estudiant els mecanismes cognitius d’aprenentge social. És curiosa la correlació que hi ha amb el comportament dels humans de fins a 3 anys, aquesta qüestió és un camp d’estudi important per entendre els origens de la capacitat d’aprenentatge que tenim els humans uns dels altres. Per això les dades que obtinc a través dels estudis amb ximpanzés les comparo amb les dades d’altres estudis fets amb humans.

En l’àmbit econòmic estem en un país que dedica pocs recursos en I+D, hi ha una xarxa de coneixement, com estudis de recerca, molt precària. Això comporta que aquells que volem investigar hem de marxar o fer esforços amb els pocs recursos disponibles.
Vaig tenir la sort de gaudir d’una beca de la fundació Atapuerca durant 4 anys, el que m’ha permés desenvolupar gran part del meu doctorat, no obstant això, haig de continuar compaginant el treball d’investigació i del doctorat amb treballs que em permeten dedicar el màxim temps possible.

T’has plantejat establir-te a Caldes?
Amb la meva parella estem molt a gust, gaudim de les activitats del Poble, i vam decidir tenir aquí a la nostra filla Arlet, que és Caldenca de naixement. La nostra idea és continuar visquen a Caldes però dependrà de la possibilitat de trobar una feina adequada un cop acabat el doctorat. Actualment tots els sectors vivim en la incertesa.

Creus que una sortida podria ser el Camp dels Ninots?

Si es donessin les circumstàncies i es potencies com cal, sense dubte, seria un projecte molt motivador, i l’entorn ens agrada.
El punt de sortida seria el model que vam seguir a Atapuerca, a partir del jaciment arqueopaleontològic s’ha vertebrat el desenvolupament turístic, econòmic i cultural de la ciutat de Burgos, i s’ha donat renom internacionalment, penso que Caldes està en una situació que permetria alguna cosa similar. Si bé el jaciment és més reduït, també ens trobem en una zona amb més potencial i situada estratègicament, que ofereix altres actius com les termes romanes, el golf, els balnearis o la ruta de les ermites.

Revista AQUAE Caldes de Malavella novembre 2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada