diumenge, 7 d’abril del 2013

Entrevista a Josep Ramírez, director de la planta de Vichy Catalán a Caldes de Malavella


Si ens endinsem en la part industrial de Caldes de Malavella, hem de tornar a parlar de Vichy Catalán. El Director de la planta d’envasament és Josep Ramírez, barceloní de naixement, enginyer industrial de 37 anys, casat amb dos fills caldencs de 3 i 5 anys.

Com va venir a Caldes? Quines son les seves funcions?

Vaig començar a treballar aquí fa 10 anys, entrant com adjunt i finalment com a director de les plantes de Vichy a Caldes de Malavella i d’una petita planta per Figueras en seu a Maçanet de Cabrenys. Vaig venir arrel d’una oferta que representava una millora clara respecte al meu anterior treball de Barcelona. El meu treball és d’ajudant dels encarregats, la meva funció és resoldre els problemes del dia a dia, que podem dividir en dos tipus, recurrents com garantir la producció, i d’altres més puntuals com els nous productes o be les noves etiquetes dels productes existents. Tant a nivell d’enginyeria com de recursos humans tot a d’acabar passant per mi. També faig d’intermediari amb l’Ajuntament del grup Vichy.

Que fan en aquesta planta?

A la planta fem l’embotellat de l’aigua, el servei logístic i la funció administrativa que genera la planta cap a la central de Barcelona. El que comporta més treball és l’embotellat, en el que treballen 48 persones, al que cal afegir 12 a logística i 6 a l’administració. La planta està molt automatitzada. Tenim dos electrònics i dos enginyers més un tercer enginyer que fa tasques de programació. Quan s’embotella l’aigua es té analitzant durant 48 hores per control i vist i plau biològic abans de comercialitzar-se.

Com s’elabora l’aigua de Vichy?

El Vichy surt del sortidor fins a uns dipòsits, afegim gas ja que el natural es perd ràpidament per la temperatura calenta de l’aigua. Cada sortidor té les seves característiques, l’aigua li dona forma a les bombolles del gas afegit. Anualment fem 70 mil·lions de botelles.

Com afecta la crisi?

La crisi ha fet baixar de manera important la facturació, entre un 4% i un 5% anual, sobretot la part de la producció dedicada a l’hostaleria. El boicot als productes catalans ha quedat molt difuminat, ha afectat molt més la crisi. Durant el primer boicot que va haver als productes catalans, la baixada de facturació es va notar més que ara.
Com a resultat, hem hagut d’acomiadar un 30% de la plantilla, al tenir que eliminar torns de treball. Hem passat de 3 torns a 1,5 torn, i també torns de neteja, ha estat dolorós, i més per tindre que acomiadar gent del poble. La baixada de consum s’ha notat molt, el 50% de la producció era en hostaleria que ha baixat un 25%, degut a que part del sector s’està perdent o ha tancat, i encara lis queda, per sort ha quedat esmorteït pel consum particular.

Quina resposta donen a la crisi?

El desenvolupament en I+D sempre ha existit, però la crisi ha estat un detonant per donar força per executar i llençar nous productes, també ha contribuït el canvi de director general, més jove i decidit a prendre riscos i obrir nous mercats.  

Hem tret al mercat el nou envàs amb llauna, és idèntica a l’embotellada, però amb una diferència, veu el llum del sol en el moment que l’obrim. El primer raig de sol apareix al veure de la llauna.

La tònica de Vichy serà el següent llançament, serà un gran èxit, l’envàs és preciós, i tots qui l’han provat defineixen la tònica com excel·lent, serà el toc de l’estiu, sortirà per Sant Jordi. També traurem dos productes nous, que encara no podem publicitar, sempre amb aigua de Vichy. Tot es fabricarà a Caldes, el que requerirà més personal de línia. Intentem sempre seleccionar gent de Caldes. En el departament de I+D tenim un biòleg, el director de màrqueting i el de qualitat, el laboratori de I+D està també a Caldes.

Com interactuen amb el poble?

El treball d’embotellament el donem a conèixer als caldencs a través de les escoles, aprofito per dir que el nivell del professorat de Caldes és molt bo, estic molt content per l’ensenyament rebut pels meus fills. Des de Vichy Catalán també col·laborem en tots els actes del poble.

Com son les instal·lacions?

Les instal·lacions son pràctiques i en la línia de les necessitats. La electrònica s’ha d’assegurar, en la nevada del 2010 els grups electrògens van permetre seguir amb la producció.
La logística és per camió, el tren és massa car i poc elàstic, tot i tenir la estació aquí. Renfe té el servei massa car. Tot el servei informàtic es desenvolupa a Barcelona. Des de Caldes actuem com a centre logístic del grup, fem enviament de Font d’Or de Sant Hilari, Font del Regàs d’Arbúcies, sucs Lambda de Canàries, i en breu tindrem un punt de compra directa dels nostres productes.

Quina situació ha estat la més crítica a nivell de la producció?

El terratrèmol del 2010 va fer baixar el nivell de l’aigua afectant el sortidor, vam quedar a un 30% de l’aigua. D’aquí va sortir l’impuls de l’I+D. No podem assegurar l’abastiment de l’aigua, sols mirem si puja o baixa a nivell hidrològic, però no podem fer res més. L’aigua es calenta, agafa pressió i puja, amb el terratrèmol o be es va refredar l’aigua o be es va estrènyer la canonada, però vam tardar tres mesos en recuperar el fluxe normal de producció. L’aigua és un circuït reciclable, no és com el petroli que està localitzat en borses,  si be un hidrogeòleg fa fer una tesi doctoral dient que l’aigua que embotellem té 10.000 anys.

Com veu la situació política actual?

El independentisme ha posat nerviós a molta gent, el 60% de les nostre vendes es fa fora de Catalunya a la resta de l’Estat. Les exportacions fora d’Espanya del nostre producte no son senzilles, tenim un valor afegit amb la nostre marca, que està vetada a tots els països francòfons, així com Alemanya, Rússia i països afins pel contenciós del nom Vichy, que recordem és un topònim francès.

Alguna anècdota?

Una vegada hem va visitar un comercial preguntant pel director i hem va dir ‘con secretarios no hablo’, li vaig dir que esperés a la taula la arribada del director, i vaig aparèixer al cap d’un hora… s’ha de dir que es va disculpar.

Per acabar, que fa durant el temps de lleure?

M’agrada molt llegir, sobretot la ciència ficció, com Isaac Asimov, però amb els nens no puc dedicar-me tant, i actualment aprofito l’entorn per practicar esport, córrer pels boscos del voltant és una gran avantatge que valoro molt vinguen de Barcelona.

Publicat a la revista AQUAE abril 2013





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada