dilluns, 17 de desembre del 2012

Entrevista a Oscar Regueiro Castro


Entrevista a Oscar Regueiro Castro
Director Gerent de l’Hotel Melià Golf Vichy Catalan

L’hotel Melià Golf Vichy Catalan és l’hotel més luxós de Caldes de Malavella i un referent a la província. A la estratègica ubicació de Caldes afegeix estar integrat en el circuit de golf més prestigiós de l’Estat i de disposar de les millors instal·lacions hoteleres per convencions de Girona. El seu director gerent, Oscar Regueiro, aposta per potenciar el desenvolupament local i obrir-se als caldencs. La N-II sembla trencar el poble amb el PGA Golf, però al entrar en les seves instal·lacions ens adonem de la sort en poder gaudir d’unes instal·lacions d’aquest nivell a casa nostre, la importància en el nostre desenvolupament, i el potencial pel nostre futur.

Com es presenta als caldencs:
Soc gallec, catòlic practicant i respectuós amb totes les creences. He practicat esquí, natació i començo a practicar el golf. Porto 12 anys sense treballar a Galicia, vaig començar als 15 anys al mon de la hostaleria. El que més m’agrada de la professió és la riquesa que et dona viatjar i connèixer persones. Professionalment gràcies al grup Melià he estat treballant a París, Anglaterra, i en diversos llocs de l’Estat Espanyol com Canarias, Madrid, Málaga, Menorca, Vall d’Aran, Baqueira i Sierra Nevada.

Que pensa de la seva destinació
La destinació aquí és un repte, es tracte d’un hotel nou de 4 estrelles, situat dins el Resort PGA Golf de Catalunya que és el millor recorregut de golf d’Espanya, a Caldes de Malavella, un destí conegut sobretot per les aigües i els balnearis. Els gallecs també tenim la cultura de les aigües, i entenem les avantatges de les aigües de cada balneari. Girona també sona com a destinació turística, el Bulli i el Celler de Can Roca no han tingut prestigi perquè sí, sinó que ha estat fruït de molt d’esforç, no tant sols d’ells sinó de tota la zona.

Parli de la ubicació de l’Hotel
La situació geogràfica permet estar a prop de Barcelona, evitant algunes de les desavantatges de pernoctar a la ciutat, també està a prop de la Costa Brava, el que permet fer escapades com ara a Platja d’Aro, Palamós, s’Agaro o fins i tot Roses, i després tornar a la tranquil·litat del nostre entorn. A l’hivern la distància a la neu és curta, el que també permet gaudir de la neu però tornant a la nit per evitar el fred d’aquestes zones.

Caldes de Malavella té un casc antic bonic, trobo a faltar més botigues, però té un bon potencial amb les balnearis i les termes romanes. Caldria senyalitzar millor les zones turístiques.

Que ens pot dir de l’Hotel
L’hotel té 149 habitacions, està pensat pels segments del golf i de reunions i convencions. És l’hotel amb les sales més grans, de les 11 sales la més gran té cabuda per 300 persones. L’hotel està dissenyat per integrar-se amb l’entorn, té una forma de bumerang que no és percep des de el voltant, i està dissenyat en criteris de sostenibilitat. Les habitacions son molt àmplies, decorades amb fusta per donar més calidesa.Hi ha grans finestrals per gaudir de la llum i de l’entorn.

Quins serveis ofereixen
El camp de golf té recorreguts per caminar, està obert per qui desitgi venir sense caldre jugar a golf, amb recorreguts alternatius al camp de golf. És l’únic camp de golf amb el segell de Sergio Garcia, el que certifica la seva qualitat. També es poden fer classes de golf sense ser ni soci ni estar allotjat a l’Hotel, o jugar arrendant els pals de golf. El camp de golf té dos recorreguts de 18 forats cadascun. El golf és molt divertit i molt més tècnic i precís del que la gent creu, el que permet desconnectar, fer exercici i gaudir de la natura. No és tant car com la gent pensa, recorda a l’esquí, que abans també era un esport elitista. Actualment tot i que té un preu perquè mantenir les instal·lacions és car, et permet estar 4 o 5 hores fent el recorregut amortitzant el cost respecte a d’altres activitats de menys durada.

També fem serveis de casaments, col·laborem amb l’Ajuntament per casaments civils, aquí les celebracions queden molt maques, i ni la gent ni el soroll suposen cap problema. Les sales s’utilitzen també per comunions, celebracions, i el restaurant té una zona anomenada prive habilitada per unes 30 persones que queda recollida, a més de la part exterior amb piscina i els espais de jocs pels nens. Dins la nostre oferta també disposem de spa, zona d’aigües, banys turcs, tractaments personalitzats com massatges, pílings, quirogolf (massatge amb dues pilotes de golf), tot tractaments moderns.

Com son els seus clients
Més del 50% de la nostre clientela és estrangera, tenim visibilitat internacional, el que pensem és important per la regió. Els nostre clients tenen un nivell adquisitiu alt, i demostren un perfil enriqueixedor tant cultural com gastronòmicament parlant. Van a Figueres a veure el museu Dali, o al centre de Girona, i també pregunten quines activitats es poden fer. Nosaltres recomanem les excursions locals com les de diumenge al matí a l’estiu que surten del centre de Caldes Molts clients repeteixen i volen anar descobrint espais nous.

Captem molts clients d’empresa de Barcelona, alguns tornen posteriorment amb la família a gaudir d’aquest espai i de la zona. Cal destacar també la proximitat amb l’aeroport de Girona.

Com viuen la crisi
PGA Golf Catalunya, Vichy Catalán i Melià apliquem la mateixa filosofia per afrontar la crisi, oferir qualitat. En temps de crisi el que no ets pot permetre és baixar la qualitat. La gent pensa molt més en que es gasta els diners, les expectatives de la gent s’han d’assolir. No hem vist mermat el mercat nacional, si be hem hagut de mantenir preus i ajustar serveis.

Des de l’any 2.009 anem creixent tot i la crisi, ara tenim 2 o 3 treballadors més que l’any passat, i en els pressupostos del proper anys seguim contemplen creixement i la incorporació d’un parell de persones més en plantilla. L’any 2008-2009 va ser quan més es va patir els efectes de la crisi. Volem potenciar el mercat local, estem presents a la Fira de l’aigua, col·laborem en els premis de pintura, i també fem promocions a Girona, si be la majoria dels nostres esforços van adreçats al mercat internacional.  

Contracten gent de la zona?
A l’hora de contractar personal valorem la proximitat perquè no oferim allotjament, així com el coneixement de idiomes i la formació en el treball a efectuar, cal una professionalització per garantir la nostre qualitat. Intentem captar gent a les escoles professionals de la zona. La gran majoria dels nostres treballadors son de Caldes de Malavella, Cassà, Riudellots, és a dir, dels voltants.

Que li ofereix la seva professió?
Quan més sortim més aprenem, escoltem i respectem, cal respectar a tothom. Hostaleria és comunicar, acceptar, veure, això és la riquesa d’aquest mon, tothom és benvingut. Aquests paràmetres els aplico tant a nivell professional com en la meva vida a nivell personal.

Que pensa del procés polític actual que vivim a Catalunya
A nivell empresarial, estem a Catalunya, Espanya, Europa o potser no en un futur, però el destí Girona seguirà tinguen nom, les seves muntanyes, els rius, la gastronomia. Té més repercussió la crisi i la mancança en infraestructures, si be a cada destí que he treballat trobes mancances i procurem quan està a les nostres mans fer pressió per demanar millores a nivell local. Jo defenso sempre on estic per raons de coherència, mentre estigui aquí apostaré per ser el millor ambaixador, sense renunciar al carinyo cap a la meva terra.

Publicat a la revista AQUAE nº40 desembre 2012 de Caldes de Malavella





Virus


Tothom a sentit parlar de virus informàtics, però que son? Com s’instal·len? Qui els crea? Com protegir-nos? Els virus és una mena de programari que s’instal·la en els nostres ordinadors sense el nostre permís. Un cop instal·lats aquests programaris poden interferir en el funcionament de la resta d’aplicatius, malmetre informació, facilitar informació personal, espatllar el sistema operatiu, ralentir l’ordinador o fer una combinació de totes aquestes coses.

Els virus son programes executables, per tant cal fer una instal·lació dels mateixos, a ser possible sense que l’usuari sigui conscient. Com tots els temes de seguretat, és un joc entre defenses i atacs, una lluita entre la inversió en protecció i en creació de virus. Windows és el sistema operatiu més utilitzat i també el més vulnerable, les continues actualitzacions del sistema no ajuden gens a la tasca de mantenir una seguretat acceptable dels nostres equips informàtics.

Unes normes bàsiques ens permetran un nivell acceptable de seguretat, si be mai es pot parlar de seguretat plena. Primer de tot hem de planificar el nivell de seguretat del nostre Sistema Informàtic en funció de la importància de les dades, la disponibilitat, número d’ordinadors, perfils dels usuaris i recursos disponibles. Al marge d’aquells recursos que els informàtics tenen al seu abast a nivell de seguretat, un usuari ha de tenir cura, sobretot amb la aparició d’Internet, que deixa els equips exposats i per tant vulnerables a atacs.

Per evitar l’atac de virus no hauríem de instal·lar ni executar programari desconeguts, que poden venir de vegades com adjunts a correus electrònics, visitar pàgines de dubtosa procedència, acceptar cookies,  executar macros de documents rebuts per un tercer, tot això complementat amb còpies de seguretat periòdiques tant del sistema com de la informació, i de tenir instal·lat i actualitzat un antivirus de confiança.

La creació de virus és un tema sempre obert a debat, darrere hi ha des de tècnics que volen posar a proba els seus coneixements, empreses de desenvolupament que volen vendre els seus productes de seguretat, i també països i empreses que intenten boicotejar a la competència.  La legislació encara està un pas enrere per poder lluitar contra els creadors de virus, i la globalitat que suposa Internet fa molt complicada la aplicació de la legislació vigent en els països on es pateix un atac de virus, ja que moltes vegades aquests provenen d’altres indrets del planeta.

Alguns dels símptomes que ens poden fer pensar que tenim virus és una ralentització de l’equip, un canvi en la configuració del teclat ( no corresponen la lletra teclejada amb la mostrada en pantalla), l’ordinador es reinicialitza sol, pantalles de fallida del sistema operatiu, programes que deixant de funcionar, retard entre que premem una lletra i apareix en pantalla, enviaments massius de correus electrònics ( possiblement ens avisarà algú dels qui rebin el correu electrònic ) o falta de memòria.

Si detectem o pensem que tenim infectat el nostre ordinador per un virus, hem de procurar deixar de treballar amb l’ordinador i passar el més aviat possible un antivirus. Hem de tenir en compte que hi ha antivirus que detecten, i d’altres que a més netegen els virus. Es convenient disposar d’una còpia de seguretat de les dades abans de netejar un ordinador de virus, ja que en el procés es pot perdre informació, no obstant fer una còpia de seguretat en un ordinador infectat de virus no és aconsellable, ja que segurament també salvarem el virus, que tornarà a executar-se al recuperar la informació, per tant cal pensar en una política de còpies de seguretat abans de detectar problemes.

Recordeu, la informàtica no és diferent de la resta d’activitats, val més anticipar i preveure els problemes, que intentar una solució desesperada quan el problema ja és evident. Per molt senzill que us sembli la informàtica, consulteu a professionals per evitar ensurts.

Article publicat a la revista AQUAE nº40 de desembre - Caldes de Malavella

diumenge, 2 de desembre del 2012

Democràcia prostituïda


Tothom s’ha sorprès pels resultats de les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, en la que totes les enquestes donaven majoria absoluta o gairebé a CiU, que finalment s’ha quedat en 50 diputats. La majoria de mitjans parlen que la població finalment s’ha decantat per una radicalització que ha fet pujar els vots de partits com PP, Ciutadans o ERC, i que una part important de vots independentistes han anat cap a ERC.

El que sobte a un servidor és veure com les acusacions del diari El Mundo, tot i ser el centre del debat tant de tots els partits polítics com dels mitjans de comunicació en la darrera setmana de la campanya electoral, no s’han identificat con la raó principal de la baixada de vots cap a CiU. La influència en la campanya és evident, si be no és possible quantificar-la per la manca de enquestes donat que ja estàvem al tram final de la campanya electoral. Tot i així, és el factor que més a marcat durant la darrera setmana, i per tant el que pot explicar més clarament la desviació entre les enquestes i les votacions.

D’aquí el títol del meu article, proposo democràcia prostituïda perquè intencionadament s’ha distorsionat unes eleccions que marcaven una majoria absoluta a CiU amb unes acusacions qüestionables, amb procediments que no eren d’actualitat, diligències de feia temps, però tretes a la llum pública premeditadament per aconseguir un impacte en la campanya, com de fet així ha estat.

Curiosament no s’ha seguit la mateixa manera d’actuar amb el PSC, tota la repercussió mediàtica dels presumptament suborns en l’adjudicació d’obres a Sabadell no s’ha fet públic fins tot just passades les eleccions, tot i que les investigacions feia temps que estaven en marxa.

Tot i que un dels fonaments de la democràcia és la llibertat d’expressió, i justament per la importància de la opinió pública, i més davant unes eleccions, hi ha actuacions que més que avalar un sistema, fan pensar en un pobre nivell de la nostre democràcia, amb unes regles del joc que no garanteixen el que hauria de ser el clima mínimament exigible per garantir la qualitat de la nostre democràcia.

Tampoc és admissible que tot valgui, per un costat estan els fets, la veritat, per un altre les opinions i les propostes per governar. És evident que les diverses forces polítiques tenen idearis diferents, models econòmics, polítics i socials que no tenen res a veure uns amb d’altres, però perquè els ciutadans puguem valorar i votar lliurement s’ha de dir la veritat, fer arribar les diverses opinions, propostes, projectes i realitats, per suposat, però sense mentir. En aquest apartat trobo a destacar el poc nivell de la nostre democràcia, sembla que qualsevol, independentment del seu càrrec, pot inventar-se el que vulgui, fins i tot mentir descaradament provocant la confrontació i la manipulació, sense que passi res. Segur que a tothom li venen al cap molts exemples, jo penso entre d’altres en els comentaris que s’han fet a la resta de l’Estat sobre el model d’immersió lingüística, que la majoria de la resta de l’Estat no estigui al corrent del dèficit fiscal a Catalunya, de l’incompliment de les inversions a Catalunya, o de la prohibició de TV3 a la comunitat valenciana, entre d’altres.

Per acabar, tampoc és de rebut permetre amenaces. Les eleccions s’han de guanyar fent propostes, projectes, prioritzant recursos, oferint sol·lucions i argumentant, no sota amenaces, aquest és un altre dels punts que fan de la nostre democràcia pobre, molt per sota del desitjable. Amb mentires i coaccions, quina validesa tenen els vots? Quina salut té la nostre democràcia?