dilluns, 17 de desembre del 2012

Virus


Tothom a sentit parlar de virus informàtics, però que son? Com s’instal·len? Qui els crea? Com protegir-nos? Els virus és una mena de programari que s’instal·la en els nostres ordinadors sense el nostre permís. Un cop instal·lats aquests programaris poden interferir en el funcionament de la resta d’aplicatius, malmetre informació, facilitar informació personal, espatllar el sistema operatiu, ralentir l’ordinador o fer una combinació de totes aquestes coses.

Els virus son programes executables, per tant cal fer una instal·lació dels mateixos, a ser possible sense que l’usuari sigui conscient. Com tots els temes de seguretat, és un joc entre defenses i atacs, una lluita entre la inversió en protecció i en creació de virus. Windows és el sistema operatiu més utilitzat i també el més vulnerable, les continues actualitzacions del sistema no ajuden gens a la tasca de mantenir una seguretat acceptable dels nostres equips informàtics.

Unes normes bàsiques ens permetran un nivell acceptable de seguretat, si be mai es pot parlar de seguretat plena. Primer de tot hem de planificar el nivell de seguretat del nostre Sistema Informàtic en funció de la importància de les dades, la disponibilitat, número d’ordinadors, perfils dels usuaris i recursos disponibles. Al marge d’aquells recursos que els informàtics tenen al seu abast a nivell de seguretat, un usuari ha de tenir cura, sobretot amb la aparició d’Internet, que deixa els equips exposats i per tant vulnerables a atacs.

Per evitar l’atac de virus no hauríem de instal·lar ni executar programari desconeguts, que poden venir de vegades com adjunts a correus electrònics, visitar pàgines de dubtosa procedència, acceptar cookies,  executar macros de documents rebuts per un tercer, tot això complementat amb còpies de seguretat periòdiques tant del sistema com de la informació, i de tenir instal·lat i actualitzat un antivirus de confiança.

La creació de virus és un tema sempre obert a debat, darrere hi ha des de tècnics que volen posar a proba els seus coneixements, empreses de desenvolupament que volen vendre els seus productes de seguretat, i també països i empreses que intenten boicotejar a la competència.  La legislació encara està un pas enrere per poder lluitar contra els creadors de virus, i la globalitat que suposa Internet fa molt complicada la aplicació de la legislació vigent en els països on es pateix un atac de virus, ja que moltes vegades aquests provenen d’altres indrets del planeta.

Alguns dels símptomes que ens poden fer pensar que tenim virus és una ralentització de l’equip, un canvi en la configuració del teclat ( no corresponen la lletra teclejada amb la mostrada en pantalla), l’ordinador es reinicialitza sol, pantalles de fallida del sistema operatiu, programes que deixant de funcionar, retard entre que premem una lletra i apareix en pantalla, enviaments massius de correus electrònics ( possiblement ens avisarà algú dels qui rebin el correu electrònic ) o falta de memòria.

Si detectem o pensem que tenim infectat el nostre ordinador per un virus, hem de procurar deixar de treballar amb l’ordinador i passar el més aviat possible un antivirus. Hem de tenir en compte que hi ha antivirus que detecten, i d’altres que a més netegen els virus. Es convenient disposar d’una còpia de seguretat de les dades abans de netejar un ordinador de virus, ja que en el procés es pot perdre informació, no obstant fer una còpia de seguretat en un ordinador infectat de virus no és aconsellable, ja que segurament també salvarem el virus, que tornarà a executar-se al recuperar la informació, per tant cal pensar en una política de còpies de seguretat abans de detectar problemes.

Recordeu, la informàtica no és diferent de la resta d’activitats, val més anticipar i preveure els problemes, que intentar una solució desesperada quan el problema ja és evident. Per molt senzill que us sembli la informàtica, consulteu a professionals per evitar ensurts.

Article publicat a la revista AQUAE nº40 de desembre - Caldes de Malavella

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada