divendres, 12 de setembre del 2014

La Catalanofòbia torna a manifestar-se


En plena era de les comunicacions i les llibertats, en l’Europa democràtica occidental, estem patin un atac a la nostra llengua i cultura sense precedents. El primer ha estat dividir la llengua per comunitats autònomes, així es treu pes a la llengua catalana en extensió i nombre de parlants, i es busca la confrontació entre territoris. Això a donat pas a noves llengües com ara el lapao, valencià o mallorquí, per part d’aquells que defensen la universalitat del castellà, tant dins l’Estat com Andalusia, Castella, Galícia o Catalunya, com a la República Dominicana, Guatemala, Argentina o El Salvador.

El segon pas ha estat atacar el nostre sistema educatiu, tant a Catalunya, València i les Balears. La justificació es la suposada confrontació que vivim al parlar en varies llengües, així doncs cal aprendre anglès, àrab, rus o alemany, però és força preocupant que la gent parli català.

El tercer gran atac està en els mitjans de comunicació, pilar necessari per la normalització lingüística en un territori. Primer ha estat la manca de suport al cinema en català, la discriminació en partides econòmiques en l’àmbit cultural en català, després el tancament de Canal 9, la prohibició d’emetre TV3 al País Valencià, afegint posteriorment la prohibició de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació, i ara volen eliminar un dels tres multiplex que gestiona la Generalitat de Catalunya, el que representa prescindir de la meitat de l’espai radioelèctric que disposa la CCMA (Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals), el que implica haver de reduir canals, renunciar a l’alta definició, i impossibilita l’intercanvi de senyals amb les illes balears i el País Valencià.

Tot plegat reforça la necessitat del dret a decidir, la necessitat de què reaccionem com a País en defensa de la nostra identitat i dels nostres drets en llibertat, seny i convivència. Viure en català és un senyal d’identitat, un sentiment, una manera de viure, de sentir, d’estimar el nostre País, no pot ser que se’ns relegui com a llengua casolana i sols a nivell privat, per no molestar castellanoparlants.

Des de CDC de Caldes de Malavella donem suport al Conseller de la Presidència Francesc Homs, qui està en tractes amb el Ministeri per evitar el tancament de l’esmentat multiplexor, la defensa de la llengua catalana ens pertany a tots.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada