diumenge, 29 de setembre del 2013

Referèndum per la independència, la pregunta

És curiós com un tema tan senzill com fer una pregunta pel dret a decidir pot acabar resultant tan complicat. La pregunta ha de ser clara, directe, senzilla, sense crear confusió, però no té per què ser definitiva.

La pregunta hauria de ser, vol una Catalunya independent? SI o NO.  Donar més de dues alternatives dividiria el resultat, i tornaríem a tenir divisió i ambigüitat.

Si el resultat guanyador és el SI, aleshores s’ha de treballar per la independència, però caldrà una segona pregunta, País independent o federat amb Espanya?


Les coses ben fetes no s’han de fer precipitadament, amb presses. És cert que estar en una situació d’incertesa, unit a la crisi i l’actual actitud de l’Estat no ajuda, però és important no caure amb errors per precipitar-se, com també ho és no demorar més el procés innecessàriament.

dimecres, 25 de setembre del 2013

Les alternatives a la independència

En aquest context no crec que el tema sigui si volem o no ser independents, sinó si la resta d’Espanya pot madurar, deixar de treure’ns el fetge mentre ens falten al respecte, o bé si tenim el que cal per decidir el nostre futur.

Després d’estar lligats 300 anys, hi ha pors, dubtes, sentiments, i també venuts, sempre els hem tingut., així com minories que sols recorden llibertats i veuen atacs a la convivència quan volen seguir imposant drets d’un conjunt molt minoritari que mai ha tolerat la identitat catalana.

Clar que hi ha alternatives a la independència, però quines són? On ens porten? Podríem fer una reflexió de la trajectòria com a Poble dins l’Estat espanyol, i segurament obriríem en el calaix dels records moments heroics compartits, grans lligams, però també moltes etapes fosques, d’opressió, no cal anar lluny per veure 40 anys de prohibició del català, i el llistat d’atacs a la nostra llengua i cultura és massa llarg per ser relatat de manera sintètica.

Però mirem la situació actual i valorem si volem seguir dins l’Estat espanyol, o bé si volem seguir el nostre propi camí. Pensem en la contribució econòmica de Catalunya, la iniciativa empresarial, l’atracció pel turisme, i valorem les contrapartides.

On inverteix l’Estat? A Catalunya NO Sols cal mirar les inversions en infraestructures, en la distribució dels funcionaris en tot l’Estat, en instal·lacions i seus de l’Estat, mirem les inversions en AVE, aeroports, ports, carreteres, indústries, fires, exèrcit… per no parlar dels 10.000 mil·lions d’euros de la candidatura de Madrid pels jocs olímpics, dels ajuts a la fira de Madrid o parcs temàtics.

Cal recordar com han prostituït la democràcia tant retallant l’Estatut aprovat en plebiscit del Poble Català, com impedint a tota costa que els catalans puguem votar per decidir el nostre futur, i això és el més greu, estar en un estat democràtic obsessionat en què no votem, per por a que passi factura el menyspreu que demostren per Catalunya.

Per aquells qui estimem tant el català com el castellà, no deixa de ser insultant el constant menyspreu cap a la llengua catalana per part de l’Estat. Ara mateix tenim sobre la taula la divisió que intenten de la llengua dividint en Català, Valencià, Mallorquí, Lapao, quan ningú qüestiona que el castellà és la mateixa llengua a Madrid, Catalunya, Andalusia, Argentina, República Dominicana, Guatemala o El Salvador, per posar exemples on la llengua encara és més diferenciada i a més està dins estats propis i llunyans. També hi ha la prohibició de TV3 a València, la política educativa a les Balears, les sentències judicials, per exposar el més mediàtic d’una situació de menyspreu cap a una llengua i cultura mil·lenaria, que forma part de l’Estat, i per tant hauria de comptar amb la seva protecció i suport.

Cal afegir els incompliments en infraestructures, inversions, diners cap a la Generalitat, així com els boicots als productes catalans, no hi ha límit quan poden treure guanys o rèdit en eleccions d’àmbit nacional.

En aquest context, que és el que estem vivim, no crec que el tema sigui si volem o no ser independents, sinó si la resta d’Espanya pot madurar, deixar de treure’ns el fetge mentre ens falten al respecte, o bé si tenim el que cal per decidir el nostre futur.



dimarts, 17 de setembre del 2013

Entrevista a José Román López, director del Centre de les Germanes Hospitalàries

El Centre Psicopedagògic Mare de Déu de Montserrat és l’empresa amb més treballadors de Caldes de Malavella, un referent dins el seu sector per la quantitat de pacients i els valors humans i religiosos que ens inspiren al contemplar l’esforç per assolir l’excel·lència en el tracte als més desfavorits.

Quina ha estat la seva trajectòria? 

Vaig començar a treballar amb les germanes fa 25 anys, provenia d’una empresa multinacional. M’he incorporat com a director del Centre de les Germanes Hospitalàries de Caldes de Malavella des de desembre del 2012, a petició de les germanes, gràcies a les meves tasques de director de l’Hospital Mare de Déu de la Mercè de Barcelona des del 1990, actualment compagino totes dues tasques.

M’agrada llegir, visc a Cardedeu al peu del Montseny, m’encanta passejar per la muntanya, tinc un fill i una filla, i molt poc temps lliure.

Com és el centre?

El Centre de Caldes té connotacions molt especials, els treballadors són molt especialitzats i tenen gran dedicació. En el Centre atenem 120 usuaris amb una plantilla d’uns 110 treballadors. L’atenció als discapacitats ja requereix un índex tan gran de treballadors, a l’igual que la psiquiatria i la salut mental.

El Centre es divideix en dos unitats per pacients amb discapacitats profundes i altres dos com residència, a més del centre de dia.  Fem teràpies de tota mena, sortides així com tractaments al marge de l’administració de fàrmacs. També hem de donar serveis de suport com bogaderia, costura o menjador.

La comunitat de Germanes és petita i amb un índex d’edat cada vegada més gran, serveixen de recolzament als pacients, donen de menjar, transmeten els seus valors, i fan tasques d’administració, recepció, tallers, la integració és total i completa, cadascú sap el seu paper i el rol a assumir.


Quín és l’encaix del Centre a Caldes?

El Centre forma part de Caldes, com demostra la llarga trajectòria des de fa 50 anys. Es fan activitats conjuntes amb el poble, els pacients surten, prenen refrescos, van a botigues, passegen, en resum, estan integrats a Caldes. Respecte als treballadors, la majoria són de Caldes. Sempre hem tingut bona relació amb l’administració local.

Aquesta institució té uns valors humanistes i cristians compartits per la majoria de la població. Respecte al personal, volem que al integrar-se en aquesta institució comparteixi els valors professionals amb aquests valors humans. Volem que es tracti als pacients amb dignitat, respecte, afecte, que s’els escolti i que s’els expliqui allò que volen saber.

Com a afrontat el repte de dirigir el Centre?

El primer de tot és situar-me, conèixer el Centre, té aspectes diferents als d’un centre hospitalari, amb un àmbit més social, si bé la gestió és força similar. Aquest treball té una part de gestió i un altra marcada per la funcionalitat, situacions d’usuaris, de les Unitats, l’atenció a les famílies, elaboració de plans de qualitat, controls, així com els treballs d’infermeria, psicologia, fisioteràpia que cal coordinar. Sempre s’han de replantejar situacions, protocols, treball propi del tracte amb persones.

Com és la situació econòmica actual?

El 67% de les despeses d’un hospital com el nostre està dedicat al cost del personal. Dins l’àmbit de les discapacitats és un centre gran, la nostra funció és l’atenció als usuaris amb la màxima eficiència i qualitat que pugui la institució, dins el marc de les dificultats financeres que vivim. La situació econòmica ens lastra, portem molts anys de carències econòmiques, el sol fet de no creixement de les tarifes juntament amb l’augment de les despeses i els impostos ha anat limitant les capacitats financeres.

Nosaltres pertanyem a un gran grup que ens podem ajudar uns als altres entre els diversos centres, com son l’Hospital de San Rafael, l’Hospital Mare de Deu de la Mercè, el neuropsiquiàtric Sagrat Cor de Martorell, el Benito Marín de Sant Boi, un altre centre de Sagarossa està inclòs dins la mateixa divisió eclesiàstica, a més del centre de Caldes, tot i així la situació no és senzilla. Cal fer un replantejament social per garantir els recursos necessaris.

La Generalitat és l’encarregada del finançament, i també estableix barems que els paguen els usuaris. En els darrers anys el sector sanitari ha perdut un 20% de recursos sense comptar temes d’impostos,  és injust. Treballem amb persones, el que vol dir que hi ha mínims de qualitat i seguretat que hem de preservar. La situació actual s’ha de replantejar, ha de tenir un límit. Tenim un model sanitari pioner i molt bo, enveja de molts països i modèlic per altres indrets, cal veure com el mantenim, no cal fer un altre, sinó adaptarlo a les necessitats cada vegada més grans de la societat. Si un model no creix queda enrere. Això és un debat que l’han de fer els polítics buscant un gran consens.

Quines fites té el Centre?

Tractem trastorns neurològics i degeneratius, oferim una llar adequada i protegida per donar-lis qualitat de vida i integrar-los al màxim amb la societat. Les tarifes són les mateixes des del 2009 , més aviat s’han reduït, els centres cada cop tenim menys marge econòmic per treballar. Hem mantingut plantilles, si be hem fet alguns ajustos salarials, però sempre per sobre dels convenis del sector.

Els nostres objectius els marca el Departament de Benestar i família de la regió de Girona. Estem en la xarxa pública, actualment donada la situació, no hi ha perspectives de canvis. Aquest any parlen de 2000 mil·lions menys, no crec que es pugui assumir. Cal que la població faci saber que vol als polítics. En el fons les institucions socials també som motor econòmic, generem treball i economia, els responsables polítics haurien de tenir en compte que els diners invertits reverteixen en la societat i generen riquesa.

Que valora més del Centre?

És meravellós com el personal tracta als pacients amb trastorns de conductes molt complexes dels disminuïts psíquics. L’abordatge i la contenció és increïble. És un treball que val la pena.

Les famílies han patit molt, han trucat a moltes portes i els ha costat arribar a una institució que els serveixi de suport. Tenim comissions amb les familiars, es senten agraïts, compresos, quan una família té una situació d’aquesta mena suposa un patiment molt gran per tots els membres.

Que pensa del jovent?

Les darreres generacions de joves no s’han orientat correctament, una cosa bona de la crisi és que ens obligarà a replantejar coses que havíem perdut, valors i referències. Hi ha joves compromesos, però altres que van molt perduts.


Publicat a l’AQUAE Caldes de Malavella setembre 2013


dissabte, 14 de setembre del 2013

La Via Catalana




La Diada Nacional de l’11 de setembre del 2013 quedarà per tots els qui vam participar de la Via Catalana com un dia històric, festiu, alegre, sense precedents al nostre País. Més d’1.600.000 persones van fer una cadena humana de més de 400 km enllaçant de sud a nord tota Catalunya.

La manifestació de tot un Poble clamant per la llibertat i el dret a decidir, si senyors, el dret a decidir, és important remarcar-ho per aquells qui pensen que vivím en un País democràtic.

El pilar d’una democràcia es basa en el vot dels seus integrants, a Espanya queda palès que tenim una democràcia malalta, pobre, retallada, i sembla que els poders del Govern Central no volen fer res per canviar la situació.

La sentència de l’Estatut ja va ser un fet greu, sense precedents, un Estatut votat en el Parlament de la Generalitat de Catalunya, en el Corts Espanyoles i referendat pels ciutadans a les urnes, ha estat tirat enrere per un Tribunal Constitucional manipulat políticament.

Ara, l’Estat intenta per tots els mitjans que el Poble Català no pugui expressar-se a les urnes, mentre continua atacant la llengua i cultura catalanes i maltractant financerament Catalunya.

La gran pregunta és, fins quan es permetrà a Europa que un País integrant, suposadament democràtic, impedeixi votar als seus habitants? Que més es pot demanar a un Poble per fer-se sentir en democràcia? Catalunya està donant lliçons al mon de respecte, humanitat, democràcia i il·lussió, mentre es carrega de raó per un tracte injust.

Per aquells que no creuen en l’independentisme, com es justifica que l’Estat no faci res per il·lussionar, integrar i respectar als catalans? Com pot un President d’un País democràtic menysprear manifestacions de més d’un mil·lió de persones, i parlar de majories silencioses, quan la manifestació que va convocar el seu partit no va reunir pràcticament a ningú? Fins quan se seguirà amb un model polític, l’Espanyol, habituat a treure rèdit de l’espoli fiscal als catalans i del menyspreu a la seva llengua i cultura?

Ha d’arribar el dia que Espanya entengui que és un Estat plurinacional, on coexisteixen diverses llengües, cultures i costums, o bé que el Poble català aconsegueixi la seva llibertat.


Criteris d’usabilitat en desenvolupaments Web

La usabilitat al confeccionar una pàgina web o un portal d’internet és aquell conjunt de criteris que defineixen el disseny, programació, distribució de continguts i navegació, que s’han de traduir en eficiència, eficàcia i satisfacció dels usuaris.

Més vegades de les que ens pensem es desenvolupa una aplicació per internet sense pensar en l’usuari final. És important pensar l’objectiu de la nostra pàgina web, si volem que sigui informativa, d’atenció al client, venda de productes, una intranet corporativa, una extranet per clients autoritzats o per proveïdors.

Hem d’aconseguir que sigui intuïtiva, senzilla, evitar haver de navegar per diverses planes per arribar a les diverses opcions. El disseny és molt important tant per l’acceptació de l’entorn per part de l’usuari, com per facilitar la navegació.

La pàgina inicial s’ha de carregar ràpidament, i el resultat ha de ser l’esperat per l’usuari. Si una pàgina tarda més de 4 segons en carregar o bé si no mostra la informació desitjada, l’usuari en la majoria dels casos sortirà i buscarà un altre adreça per internet. En canvi, si un cop ha entrat al nostre portal, l’usuari desitja una informació contreta, com una fotografia de qualitat d’un producte, esperarà sense problemes.

Hem de pensar el perfil dels nostres usuaris, els seus coneixements i afinitats, per desenvolupar un entorn agradable i adient.

Un aspecte a considerar són les persones amb discapacitats, podem fer desenvolupaments que s’adaptin, si ho aconseguim, tindrem usuaris fidels i agraïts.

Són molt importants els tipus de lletres, colors, formes, tamanys dels diferents elements de la pàgina web, així com la quantitat d’informació que mostrem, l’estructuració de menús i opcions, facilitat de navegació, ajudes i personalització amb l’usuari connectat. La pàgina inicial ha de tenir poca informació, esquematitzada, directe i atractiva.

Reduir el nombre de pàgines per les diverses opcions farà guanyar temps i comprensió als usuaris, i per tant fidelitat i satisfacció.

Cal pensar que les animacions en una web criden l’atenció, però ralentitzen l’accés a la informació, si un usuari ha d’entrar més d’una vegada a la web, es pot fer lent, pesat i eixut.

Les finestres emergents poden descol·locar a l’usuari i ser molestes. La publicitat s’ha de ubicar de manera que no distregui ni sigui impediment per accedir a les diverses opcions.

Cal aprofitar els recursos que ens proporciona internet, objectes amb formes, colors, lletres i sons, evitant estridències i sempre simplificant i limitant la quantitat d’objectes i informacions.

Una web s’ha de provar en diversos navegadors i les diferents plataformes mòbils abans de pujarla a internet, per no trobar-nos amb sorpreses.

Val més dedicar temps en valorar com guanyar-nos l’aprovació dels nostres usuaris, que pujar un desenvolupament web que de ben segur no aconseguirà les expectatives desitjades, tirant per terra els recursos que hàgim invertit en publicitar la nostra URL.


Publicat a l’AQUAE Caldes de Malavella setembre 2013