dissabte, 19 de maig del 2012

Referèndum per a la independència

Donada la preocupant situació del País, el mínim que hem de reclamar als governants son directrius clares i serioses. En el cas de Catalunya, hi ha un tema recurrent que va sagnant, com una ferida mal tancada, com compaginar el sentiment de País dins d’Espanya, o com sortir per ser independents. Ara be, eternitzar aquest debat, afavorint un rèdit polític i econòmic en la resta de l’Estat Espanyol a la nostre costa, i contra nosaltres, no té gaire sentit.

Penso que tots, espanyolistes i catalanistes, hauríem de ser prou valents, si realment creiem en la democràcia, per fer un referèndum i d’una vegada per totes tancar aquest tema, acceptant el resultat. En qualsevol cas, si Catalunya segueix integrada en l’Estat Espanyol, ha d’exigir més nivell polític i un tracte coherent, raonable i just.

Des d’un punt de vista econòmic, entre el Pacte Fiscal i la situació actual hi ha un terme mig, el que hauria estat desitjable. Un tracte de respecte per la identitat, costums, idiomes i fets diferencials, però sobretot un projecte econòmic per part de l’Estat Espanyol coherent.

L’Estat no ha invertit per generar riquesa, ni per garantir la existent. Han venut les empreses públiques rentables, han especulat amb el mercat, i han fet projectes faraònics inviables de concepció, creació i manteniment. S’ha competit amb diners públics i de manera deslleial amb Catalunya, com ara en el tema de fires, i s’està asfixiant fiscalment a Catalunya, amb justificacions de baix nivell que sols mostren mediocritat, cinisme i hipocresia, a més d’amagar  informació de manera inacceptable en democràcia, com els balanços fiscals.

L’enriquiment d’un llarg llistat de polítics i afins, en empreses públiques mal gestionades o en privades que han necessitat una injecció de diners públics, sense cap processament, ni sancions ni responsabilitats, ja clama al cel.

Espanya necessitaria un canvi de model polític, però sobretot una substitució dels polítics que actualment tenim, cas contrari millor allunyar-se el més aviat possible, perquè no solament ens portaran a la ruïna, sinó que ho faran mentre ens falten al respecte i ens limiten els llibertats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada