dissabte, 20 d’octubre del 2012

La il·lusió de les titulacions


Els títols reglats no solament representen que la persona té un coneixement en un determinat àmbit, sinó que ha estat capaç de superar un temari i unes avaluacions amb un professorat conegut i competent, d’aquí el prestigi de les titulacions universitàries.

En una època com la que vivim en la que tanta gent s’ha esforçat per assolir titulacions, sembla que no posseir un títol sigui un descrèdit. D’un altre banda, determinats àmbits del coneixement, per desconeguts, fan encara més admirable a aquells de disposen de titulacions extravagants.

Per acabar d’adobar el tema, moltes vegades no cal ni tenir una titulació, n’hi a prou de dir que es té, o de induir a que els demés o pensin. Així trobem gent que falseja el seu curriculum vitae, sense cap conseqüència, ni quan es detecta l’engany, ni important el càrrec que representen. Sembla que la moralitat ha desaparegut, podem mentir, manipular, insultar, res importa si tenim els contactes adequats i la causa és bona, sols hem d’escoltar declaracions de polítics, militars, gent important, poderosa i influent. En el cas de les titulacions, tot segueix la mateixa tònica.

Veiem importants polítics que han falsejat els seus currículums, el que no sembla importar gaire ni als seus partits ni a la societat. Ara em ve al cap el cas el títol en psicologia de Joana Ortega, però no és un cas aïllat, ni patrimoni d’un partit polític determinat, el que no fa que sigui menys alarmant, sinó tot el contrari.

També hi ha gent que més per ignorància que per mal-intenció, es pengen títols com informàtic, i és que no cal tenir titulació universitària, si he utilitzat un ordinador, que potser no soc informàtic? Precisament aquest és un dels camps on hi ha més intrusisme professional, amb el vist i plau del govern central, tot i les milionàries pèrdues que la incompetència fa perdre a empreses i serveis públics.

D’un altre banda tenim títols més exòtics, al no ser reglats, la gent diu que els té, sense importar si realment és així, on l’han obtingut ni el que acrediten, l’únic que compte és deixar bocabadats a la resta de mortals, i aconseguir un prestigi per aquella finalitat que persegueixen. Parlo de titulacions con vident de tercera generació, si ja costa demostrar el tema de vident, imagineu aixo de ser de tercera generació, però marca molt, encara que alguns no saben ni el nom de l’avia. De fet, en temes d’endevinació trobem gran quantitat de títols com ara tarotista, numeròleg, tot val per qui va a la recerca d’aquesta mena de ‘consellers’, i per qui es vol vendre en aquest mercat.

Un títol que ara està de moda és coach, essencialment és com tenir un entrenador per temes no esportius que ens ajudi a assolir les nostre fites, per tant un coach s’hauria d’acreditar per les seves fites i per les persones que ha ajudat, com fan els entrenadors, però aixo és demanar massa, per aixo és aconsellable preguntar a qui ha fet de coach per saber el nivell de la persona que tenim davant.

En resum, la nostre societat de vegades demostra tenir poca serietat i menys rigor, el que va en detriment de la qualitat, i afavoreix que l’intrusisme professional creixi com a bolets, i moltes persones pateixin confiades la manca d’escrúpols d’uns quants. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada