dimarts, 28 de maig del 2013

Costa Brava… domesticada

La degradació del nostre litoral segueix una tendència exponencial que sembla imparable, difícilment podrem tornar a gaudir d’un espai tant preciós com el que teníem no fa ni vint anys. Quan era petit, a la Costa Brava, escarbaves en la sorra de la platja i trobaves cucs, en un matí aconseguies un grapat de cargoles petites, el mar estava ple de peixos, podies nedar al llarg de tota la costa durant hores i gaudir d’un mar i un entorn privilegiats.

Si anem a primera hora del matí a la platja, pot semblar com abans, aigua clara, tranquil·la, el vent ens va acariciant el rostre i el sol ens plena d’energia, els paisatges preciosos ens revitalitzen, però sols és una il·lussió d’aquell indret que anem perdent, i que ens amaga el procés de destrucció de les nostres costes. Si ens submergim, ràpidament podrem constatar la degradació de la zona. Per aquells que no hagin conegut el litoral fa anys, poden fer una comparativa si es banyen en la zona protegida de les illes Medes. La imatge de mitjans del segle passat de veure foques al litoral, sembla ja un tema de ciència ficció.  

Si escarbem a la sorra, ara trobem burilles de cigarretes, han disminuït la quantitat i mida dels peixos, grans quantitats de meduses ens envolten, avisant de la degradació de la qualitat de l’aigua. La zona per nedar està delimitada com si fos una piscina, i correm perill si passem els límits, envoltats d’embarcacions a motor, motos nàutiques, windsurfistes i velers.

Platges massificades amb gent que deixa el seu entorn brut, amb borses de plàstic, llaunes, papers, sense cap mena de respecte ni pels demès ni pel nostre entorn.  En el millor dels casos, tapen la porqueria en la sorra, com si anés a desaparèixer, per no molestar-se en caminar uns metres fins a la paperera. Tampoc hi ha cap mena d’organització de les diverses activitats aquàtiques, ni del seu impacte en l’habitat de la zona, tret de les bolles pels banyistes.

I per fi, quan la sensibilitat d’alguns clamen per la defensa del nostre litoral, i sorgeix la possibilitat de crear una zona protegida, com ara en les illes formigues a prop de Palamós, predominen els interessos econòmics. En poc temps hem estat capaços de devorar el litoral sense el més mínim sentiment de sostenibilitat. Molts han volgut treure partit, i per desgràcia, aquells qui han prioritzat llurs interessos econòmics, son els actors escollits per decidir a l’hora de parlar de canvis, fent inviable cap iniciativa al respecte.

Arribat a aquest punt la solució no és gens senzilla, que fer amb tota la economia que destrueix el nostre entorn quan depenem d’ella per viure? Com renunciar als guanys de constructors, ports nàutics, escoles de vela, turistes, pescadors esportius, submarinistes, windsurfistes, pescadors professionals, i tots els treballs indirectes que generen? Potser després de tot, fa molt que aquell entorn que alguns hem tingut la sort de conèixer ha desaparegut, marcat per una societat mal organitzada, que mai ha tingut com objectiu preservar el nostre patrimoni pel futur.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada