dimecres, 29 de maig del 2013

Estat financer vs tresoreria al consistori de Caldes de Malavella

Un dels problemes de permetre càrrecs polítics sense cap preparació, és la irresponsabilitat, no per ideologia, sinó per ignorància, a l’hora de prendre decisions que ens afecten a tots com ara en les inversions i posterior sostenibilitat de les infraestructures públiques.

Darrerament escoltem opinions de partits de l’oposició a Caldes de Malavella sobre perquè, si s’ha aconseguit un bon estat financer, no baixar impostos o fer determinades infraestructures, com ara una nova biblioteca, o fer més polítiques socials, que requereixen de més tresoreria de la disponible, que és gens.

La manca de ‘cash-flow’ ( diners a caixa ) pot provocar suspensió de pagaments, fins i tot tenir un bon estat financer. S’ha de preveure un adequat flux de diners per disposar de tresoreria que permeti pagar en cada moment el que toca.

Tirar de finançament permet disposar de diners a l’acte, però també hipoteca el futur del consistori, crea tensions de tresoreria, augmenta els interessos que s’han de pagar a entitats bancàries i a la llarga limita la gestió del consistori, la seva imatge i credibilitat davant la resta de institucions i empreses financeres, i obliga a pujar impostos i comprometre serveis.

Exemples en tenim per donar i vendre a tot l’Estat, començant pel propi Govern Espanyol, la Generalitat ( com la resta de comunitats autònomes), així com gairebé tota la resta d’institucions.

És perillós anar tirant de finançament. Tot i la crisi, les noticies que contínuament podem veure als mitjans i la realitat del nostre entorn, encara trobem una classe política amb la concepció de que els recursos públics son il·limitats, defensen que s’ha de tirar de beta, sense propostes financeres serioses i encara menys amb certa credibilitat.

ERC de Caldes de Malavella comentava que CiU, que governa a l’Ajuntament, no és conscient de la situació precària que viu molta gent al poble. Dura acusació que no correspon amb les polítiques i inquietuds mostrades per CiU. Aquestes declaracions venen arrel de la millora en l’estat financer del consistori. Si pretenen hipotecar al poble per dedicar més recursos a polítiques socials, no pensen que provocant un desajust en tresoreria, portarà a suspendre pagaments i pujar impostos, agreujant la situació de tots els contribuents.

La PIC de Caldes de Malavella volia la construcció d’un edifici nou per la biblioteca, amb una despesa d’un mil·lió d’euros, sense comptar equipament ni manteniment de l’edifici. La proposta està fora de tota lògica en el context actual de crisi, però la defensa del projecte i l’atac personal que vaig rebre per manifestar que el projecte no és viable econòmicament, fa pensar que al darrere hi poden haver interessos més enllà de la bona fe d’uns regidors locals en un equipament pel poble.

S’ha de canviar la concepció, hem d’exigir responsabilitat, capacitació, rigor i realisme als nostres polítics, si no volem que ens arrosegin amb uns deutes que ens hipotecaran durant generacions. Les dificultats que passem la majoria per la situació econòmica actual, no s’ha d’aprofitar per fer populisme que comporti falses expectatives, el que menys cal és jugar amb la sensibilitat de les persones.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada